TOP termékek

Fogyasztóbarát

https://barkacsvilag.hu/fogyaszto-barat

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Hiteles, megbízható céginformáció

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

A 20.000,- Ft feletti megrendeléseket maximum 5kg-ig INGYEN küldjük a PACKETA csomagpontokra.

Telefon:+36 62/211-496  Mobil: +36 30/627-06-75  E-mail: mako@barkacsvilag.hu 

Nyitvatartás: hétfő-péntek: 7.00 - 17.00, szombat: 7.00-12.00, vasárnap: zárva

6900 Makó, Kossuth u. 22. | Alapítva: 1922

Villanypásztor kisokos

A villanypásztor egyfajta elektromos kerítés, amely impulzusokat generál az állatok kerítésen belül tartása érdekében. A villanypásztor által előállított feszültség több ezer voltos, azonban az emberekre és az állatokra veszélytelen, mivel az áramerőssége kicsi, de kellemetlen, csípő érzéssel jár a vezeték megérintése.
Az áram a villanypásztor készülékből indul, végigmegy a kerítésrendszeren, majd a földelésen keresztül jut vissza a kiindulási pontba. Ha az állat a kerítéshez ér, akkor az áramkör (rövidre) záródik, az áram az állat testén keresztül a talajba jut, onnan pedig a földeléshez. Az állat egy kis ütést érez és a rendszer működik tovább.

   

   A - villanypásztor készülék
   B - akkumulátor (hálózati áramforrás, napelemes rendszer)
   C - földelő karó (horganyzott, min 1 m hosszú fém rúd)
   D - oszlop (műanyag, fa, beton)
   E - szigetelő gyűrű (műanyag)
   F - villanypásztor vezeték (zsinór, szalag, kötél, drót)

 Villanypásztor rendszer tervezése 

A villanypásztor építése előtt mindenképp előre meg kell tervezni a kerítésrendszert, hogy tudjuk a szükséges anyagok mennyiségét és a megfelelő villanypásztor készülék kerüljön telepítésre. Az alábbiakban ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

 1. A bekerítendő terület számítása
A terület kerületének kiszámításával tudjuk meg a vezeték hosszát, majd megszorozzuk a vezetéssorok számával. Így kapjuk meg pontos vezetékmennyiséget.

 2. Állatfajta szerinti paraméterezzük a kerítést 
Itt a kerítés magasságát határozzuk meg. Számolnunk kell az oszlopok vagy karók földbe helyezett hosszával is. A használt vezeték típusát kiválasztjuk, Lehet zsinór, szalag, kötél vagy drót. Az oszlopok közötti távolságot is meghatározzuk a domborzat és a vezeték típusa alapján. A vezetéksorok számát és a sorok közti távolságot szintén az állatfaja alapján választhatjuk ki megfelelően.

 3. A vezeték ellenállása egy fontos paraméter 
Ez egy Ohm/méterben (Ω/m) kifejezett mennyiség, minél kisebb az értéke, annál kisebb a feszültségesés a vezetékben egy adott távolságon belül. A villanypásztor vezetékek ellenállása általában 0,1 és 15 Ω/m között változik. Minél kisebb az Ω/m értéke, annál alkalmasabb a vezeték hosszú kerítés kialakítására. A kis ellenállású vezeték 0,1-1 Ω/m, a közepes ellenállású 1-5 Ω/m, a nagy ellenállású pedig 5-15 Ω/m. A villanypásztor működési elve a magasfeszültségű impulzusok (6000...10000 V) által okozott kellemetlen áramütés. A kerítés-rendszerben lévő vezetékben szállított elektromos áram feszültsége arányosan csökken a távolsággal, a vezeték ellenállásának függ-vényében. A nagy ellenállású vezetékkel épített rendszer távolabbi pontjain nagyon lecsökken a feszültség, Ezért a rendszer kevésbé, vagy egyáltalán nem lesz hatékony. A készüléktől számított a kerítés legtávolabbi pontján legalább 2000 V-nak kell legyen a vezetékben, hogy a rendszerünk megfelelően működjön.

Több vezetéksort használva csökkenthetjük az elektromos ellenállást. Így akár dupla hosszú kerítésrendszert is építhetünk, de az előírásoknak megfelelően legalább 100 méterenként át kell hidalni a párhuzamosan futó vezetékeket.

 

Ha a kérdéses állatfajta nincs jelen a lenti listában, a következő módon állapíthatja meg a vezetékek magasságát:
A fő vezetéket az állat marmagasságánál kell kihúzni. Két vezetéksor esetén a második vezeték az állat marmagasságának felénél haladjon, három vezetéksor esetén harmadolja az állat marmagasságát. A legalsó vezeték 25-30 cm-nél alacsonyabban ne haladjon növényzet között, mivel fokozottan fennáll a rövidzár képződés. Növényzettől mentes helyen nincs ilyen probléma, itt a legalsó vezeték akár 10 cm magasságban is haladhat. A vezetéksorok magasságának megállapítása során vegye figyelembe az állat kicsinyeinek a méreteit is.

 4. A villanypásztor készülék kiválasztása 
A készülék energiáját Joul-ban mérik. Minél nagyobb energiájú a villanypásztor készülék, annál alkalmasabb egy hosszabb kerítés és nagy testű vagy hosszú szőrű állatok számára.
Általában a legtöbb villanypásztor készülék 12V-os egyenárammal működik. Több különböző módon lehetséges az áramellátást biztosítani.

 5. A villanypásztor földelése 
A rendszerünk elengedhetetlen kelléke a földelő rúd. Már tervezéskor ki kell jelölni a helyét, mely meghatározza a villanypásztor készülék jövőbeni elhelyezését is. A földelés galvanizált, horganyzott fémrúd, melynek a vége menettel ellátott. Ajánlott árnyékos, nyirkos helyen a földbe helyezni legalább 1 méter mélyen.
Ha a kerítésrendszerünk több km hosszú, akkor a megfelelő földelés eléréséhez több földelési pontot kell létrehoznunk, tehát a földelő rúdból több darabot kell elhelyezni. A földelő rúd mennyiségét a villanypásztor készülék energiája, a kerítésünk hossza és a földünk nedvességtartalma határozza meg. Nagyon száraz talaj esetén több földelő rúdra lesz szükségünk a kerítésünk hatékony működéséhez.

 6. A szigetelők mennyisége, típusai 
A kerítésrendszerűnk fő alkotóelemei a szigetelők. Ezek biztosítják a kerítés vezetékeinek megfelelő szigetelését a tartószerkezettől egy esetleges rövidzárlat ellen. A mennyiség az oszlopok és a vezetéksorok számától függ. Az oszloptípushoz megfelelően választhatunk metrikus vagy facsavaros menettel ellátott szigetelők közül. Válasszuk a villanypásztor kerítésünk vezeték típusához megfelelő szigetelőt (zsinór, szalag, kötél, vagy drót). A vezetékeket soha ne tekerjük a szigetelő köré. A vezetékeknek szabadon kell átmenniük a szigetelőn, így megtartják rugalmasságukat és egy feszítő alkalmazásával tudjuk állítani a feszességüket. A sarkokba speciális szigetelőt használjunk.

 7. Oszlopok, karók 
A kerítés oszlopok, karók mennyiségének és magasságának meghatározásakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Fáktól, bokroktól és egyéb tereptárgyaktól megközelítőleg 50 cm távolságot érdemes tartani. Fontos terepviszonyok esetleges egyenetlenségek kiküszöbölése, vagy a karók, oszlopok megfelelő számú használata. A sarkoknál és a kapuknál erősítés szükséges, vagy vastagabb karók használata ajánlott. A kapuk helyének kijelölése is ekkor történik.

 8. Kapuk, csatlakozók 
A kerítésünkbe építhetünk kaput, amivel lehetővé tehetjük emberek, gépek és állatok áthaladását. Itt speciális kapuszigetelőket kell használni, melyek erősebbek és ebbe akaszthatjuk a kapufogantyúkat is. A kapufogantyú jól szigetelt markolat, ami megvédi az embert az árammal ellátott vezetéktől. Érdemes szettet vásárolni, amelyben minden szükséges csatlakozó megtalálható. A kapuk nyitásakor megszakad a z áram folytonossága a vezetékekben. Ezt a problémát egy a föld alatt átvezető speciális kábel beiktatásával áthidalhatjuk.

 9. Figyelmeztető táblák 
Az Európai Unió érvényes jogszabálya szerint a telepített villanypásztor kerítés minden szakaszát, minimum 25 méterenként figyelmeztető táblákkal kell ellátni, ha a kerítés bárki által hozzáférhető hely van.

 10. Teszter 
A villanypásztor kerítésrendszerek egyik fontos kelléke. Segítségével a kerítésrendszer különböző pontjain mérhetjük meg a feszültséget. A teszter a szakadások vagy a rossz érintkezési csatlakozások megállapításához elengedhetetlen.

 Villanypásztor vezetéktípusok 

 Zsinór 
A zsinór a leggyakrabban használt, legáltalánosabb vezetéktípus, mivel igen jó az ár/érték viszonya. Ideiglenes kerítések kialakítására alkalmas. Az összetétele túlnyomó részt sodort műanyag szálak együttese, amelyek vékony fémszálakkal vannak betekerve, ezek vezetik és adják át az elektromosságot. A zsinór össz vastagsága 2-3 mm közt változik. A zsinór anyaga UV-rezisztens, így huzamosabb ideig, akár évekig is használható jelentős roncsolódás nélkül. A zsinór fő hátránya a kis láthatóság és kis szakítószilárdság. Egyszerűen kezelhető, kedvező árú termék.

 Szalag 
A szalag főként akkor használandó, ha a vezeték láthatósága fontos. Általában lovak és sertések számára ajánlott. A szalag 10, 20 és 40 mm széles kivitelben kapható, és csakis ideiglenes kerítések kialakítására alkalmas. Szélben való mozgása mind az emberi, mind az állati szem számára jól látható.

 Kötél 
A kötél nagy testű állatok kordában tartására alkalmas – bikák, tehenek, lovak, medvék, stb., mivel nagy a szakítószilárdsága. Alkalmas permanens kerítések kialakítására, mivel hosszú időn keresztül képes megtartani a fizikai/elektromos jellemzőit.

 Drót (acélsodrony) 
Az acélsodrony leginkább hosszú távra kialakított, permanens kerítések építésére alkalmas (vezetékek - huzalok). Nem ajánlott a lágyvasból, rézből készült, vagy más típusú drótok használata, mivel nagyon gyorsan feszítéssel, szakadással, vagy korrózióval kapcsolatos problémák lépnek fel a rendszerben. A horganyzott vasdrót ugyan megfelel a célnak, de ebből csakis a 2,5 mm vastagság feletti átmérő a megfelelő. A fémhuzallal kialakított villanypásztor legfőbb problémája a hőmérsékleti tényezők által létrejövő nyúlás-zsugorodás, ami feszítőelemek beiktatásával kitűnően kompenzálható. Vegyük figyelembe a gyenge láthatósági tényezőt, ami balesetveszéllyel járhat.

 Villanypásztor készülékek 

 1. 230V-os berendezés lakott területen belül használható. A hálózat mellett tudjuk a készüléket üzembe helyezni. Ez a hálózattól messzire eső helyeken nem lehetséges.

 2.  Szintén 220v-os hálózat mellett egy 12V-os adapter segítségével tudjuk táplálni a kerítésrendszert. Ez a módszer is a hálózattól messzire eső helyeken nem lehetséges.

 3.  12V-os autóakkumulátorra csatlakoztatjuk a rendszert. Ezen módszer esetén gondoskodnunk kell a folyamatos töltöttségről, vagy az akkumulátor rendszeres cseréjéről.

 4.  Ha 12V-os akkumulátoros rendszert telepítünk, akkor lehetőség van napelemes rendszer kiépítésére is, mely gondoskodik az akkumulátor folyamatos töltöttségéről. Ez a leghatékonyabb mód a rendszer folyamatos önálló működéséhez. A napelemet déli irányba és 45 fokban megdöntve kell telepíteni egy töltésvezérlő közbeiktatásával, ami megfelel az előírásoknak. Ez lehetővé teszi a részleges töltést felhős, borús időben és védi a rendszerünket túltöltés ellen.

 Irány a bolt