Barkácsvilág

Telefon: +36 30/627-06-75  +36-30/627-0675 

E-mail: mako@barkacsvilag.hu 

Nyitvatartás: hétfő-péntek: 7.00 - 17.00,

szombat: 7.00-12.00, vasárnap: zárva

6900 Makó, Kossuth u. 22. | Alapítva: 1922

Termékek
Barkácsvilág

Telefon: +36 30/627-06-75  +36-30/627-0675 

E-mail: mako@barkacsvilag.hu 

Nyitvatartás: hétfő-péntek: 7.00 - 17.00,

szombat: 7.00-12.00, vasárnap: zárva

6900 Makó, Kossuth u. 22. | Alapítva: 1922

  • Termékek
    • Újdonságok
    • Akciók
    • Többet olcsóbban
    • Kert 8967
    • Építés 5936
    • Gépek 1917
    • Lakás 4951
    • Szerszámok 4719
    • Állattartás 168
    • Garázs 225
    • Munkavédelem 1545
    • Készletkisöprés 20
    • Értékcsökkent termékek 5
    • Kifutott termékek 37
  • Blog
  • Villanypásztor kisokos
  • Pontgyűjtés
  • Munka
  • Képes vásárlói tájékoztató
  • Alkatrészek
  • Letölthető katalógusok
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Komposztálás egyszerűen

Komposztálás egyszerűen

Komposztálás. Mindenki számára ismerős ez a kifejezés. De mit is takar, hogyan végezzük ?

A komposztálás egy olyan biológiai és vegyi folyamat, ahol a háztartási szerves hulladék és a kerti zöldhulladék, föld megfelelő elegyítése során idővel humusz képződik. Amíg az összetevőkből humusz képződik 3-12 hónapot vesz igénybe.


 

Barkácsvilág

A komposztálás során a szerves anyagok lebomlanak, oxidálódnak. Szén- dioxid és ásványi anyagok keletkeznek. Költséghatékony és környezetbarát technológia. Ezzel a megoldással kevesebb káros anyag jut a környezetbe mint pl. az égetéssel. A kész humusz talajba juttatása elősegíti növényeink fejlődését, tápanyaggal látja el és termőtalaj minőségét is javítja. A komposztálás költsége szinte nulla, hiszen a szükséges anyagokat környezetünk adja. A komposztáló bárhol kialakítható, de elsősorban félárnyékos helyen javasolt. Csapadéknak kitett helyre ne telepítsük. Készíthetjük saját kezűleg, de vásárolhatunk is komposztáló edényt, de akár a szabadban is végezhetjük.

 

Mitől lesz jó a komposztunk?

Hogy végül jó humuszt kapjunk, nagyon fontosak a felhasznált anyagok és arányok. Ahhoz, hogy a biológiai és kémiai folyamatok érleljék a keveréket, lényeges a 3/4-1/4 arány. A 3/4-ed rész legyen zöld hulladék, a mikroorganizmusok megfelelő munkájához (zöldség, gyümölcs, fű) és 1/4 rész gally, mulcs, forgács, fűrészpor

Ezt a negyed részt földdel keverjük át és úgy terítjük a zöld hulladékra.  Ez azért fontos, mert így levegőt biztosítunk a lebomláshoz.

A folyamatot többször ellenőrizni kell, hiszen ha a keverékünk nem termel hőt, akkor a benne lévő anyagokban nem indult el lebomlás. A túl száraz keveréket öntözzük meg, ha túl nedves száraz anyaggal dúsítsuk. A keverékünket 4-6 hetente forgassuk át.

 

Mit tehetünk a komposztunkba ?

 

Zöldség, gyümölcsmaradékot, kávézaccot, teafűvet, virágot. A déligyümölcsök héjával viszont óvatosan bánjunk, mossuk meg őket és daraboljuk apróra  mielőtt betennénk a komposztba! A tojáshéj apróra darabolva és a kiszárított gyom kis mennyiségben. A kerti hulladékok közül a frissen vágott füvet, apróra vágott gallyakat, ágakat, fűrészport nyugodtan keverjük bele a komposztunkba, a fahamuból keveset rászórhatunk.

A nagyobb gallyakat aprítsuk fel 2-3 centis darabokra, levelet, gyomot, hamut csak kis mennyiségben. Kis mennyiségben tehetünk dió, vagy tűlevelet is.

 

Mit ne rakjuk a komposztunkba ?

Ne kerüljön bele hús, kenyér, csont, záptojás, sütés után maradt olaj, vegyszer, gyógyszer, háztartási  hulladék! Egyáltalán semmilyen veszélyes hulladékot ne tegyünk a komposztba!

 

Végül a kész komposztunkkal táplálhatjuk növényeinket, amik biztosan meghálálják a gondoskodást.

Jó munkát, eredményes  komposztálást !

Kerti szerszámok - komposztálók

Vissza
Információk

Általános szerződési feltételek
Adatkezelési tájékoztató
Fizetés
Szállítás
Elérhetőségek

Vásárlói fiók

Belépés

Regisztráció

Profilom

Kosár

Kedvenceim

Maros-Barkács Kft
  • 6900 Makó, Kossuth u. 22.
  • +36-30/627-0675  
  • +36 30/627-06-75
  • mako@barkacsvilag.hu

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek: 7.00 - 17.00
Szombat: 7.00-12.00
Vasárnap: zárva

  • facebook

  • instagram

  • youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

HÍREK, AKCIÓK,
ÚJDONSÁGOK!

A hírlevél feliratkozása segítséget nyújt abban, hogy aktuális információkkal lássuk el Önt. Értesíteni fogjuk a legújabb termékekről, szolgáltatásokról és akcióinkról, valamint különleges ajánlatainkról. A feliratkozással lehetősége lesz elsőként értesülni az újdonságainkról, így mindig naprakész maradhat.
Soha nem küldünk kéretlen leveleket!
Hírleveleink Spam mentességét a Trustindex igazolja:

Feliratkozás
olcsobbat.hu
onlinepenztarca.hu
gpwebpay
cofidis_hu
  • Újdonságok
  • Akciók
  • Többet olcsóbban
  • Kert 8967
  • Építés 5936
  • Gépek 1917
  • Lakás 4951
  • Szerszámok 4719
  • Állattartás 168
  • Garázs 225
  • Munkavédelem 1545
  • Készletkisöprés 20
  • Értékcsökkent termékek 5
  • Kifutott termékek 37
  • Blog
  • Villanypásztor kisokos
  • Pontgyűjtés
  • Munka
  • Képes vásárlói tájékoztató
  • Alkatrészek
  • Letölthető katalógusok
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.